Ketkä ovat kelvollisia?

Keskisuomalaisen toimittaja Sari Kakkori kirjoitti näköjään kolumnin, hyvän sellaisen, viimeisimmän Jyväskylän kaupunginvaltuuston istunnon sananvaihdosta. Valtuustossa perussuomalaiset ja kristillisdemokraattien edustaja olivat käyneet jälleen, nyt vihreiden et al. tekemän valtuustoaloitteen kautta transihmisten kimppuun ja puhuivat harhaisesti käynnissä olevasta ”LGBT-ideologia-aivopesusta”. Puheenvuoroissa he esittivät jälleen kerran muun muassa, että oman sukupuoli-identiteetin kanssa rauhassa kasvaminen pilaisi lapset, perheet ja ihan koko ihmiskunnan. Tällainen keskustelu valtuustosalissa on politiikan raskainta kestettävää, sillä meidän pitäisi olla valtuustossa pitämässä kuntalaisten puolia, ei toimimassa heitä vastaan.

On vaikeaa ymmärtää perussuomalaisten tietämättömyyttä ihmisen biologiasta heidän halutessaan sensuroida esityksillään kokonaisten väestöryhmien olemassaolon. Kaikkein surrealistisinta on perussuomalaisten tapa kieltää muunsukupuolisten olemassaolo, ja sitten huutaa ”sensuuria!” kun tuskastuneet ihmiset kertovat, että väite ei pidä paikkaansa ja että sen esittäminen loukkaa kuntalaisia.

Pelkkä historiaan tutustuminen osoittaisi transfoobikoille heidän pelkonsa turhaksi. Miksi he eivät sitä tee? Ehkä siksi, että he kyllä tietävät olevansa väärässä, mutta että transihmisten kimppun käyminen on halpa tapa saada poliittista näkyvyyttä.

Muussa tapauksessa: mitä muuta perussuomalaisten toistuva tosiasioiden kieltäminen sukupuolen moninaisuudesta on kuin halua sulkea muilta ihmisiltä oikeus elämään julkisesti sellaisina kuin ovat. Toistuvasti perussuomalaiset kieltävät tutkimuksen, toteavat viranhaltijoiden huolellisen perustelun ilmasta temmatuksi ja vaativat järkevän ja lasten elämää tukevan esityksen hylkäämistä. He vaativat kokonaisen ajatusmaailman poistamista maailmasta. Se on aika rohkeaa se. Näin on tehty useita kertoja ihmiskunnan historiassa, ja jälki on ollut kovaa.

Oletetaan kuitenkin syyksi tietämättömyys. Nuorisolla on sanonta: katso vaikka googleen. Hakusanalla ”famous trans people” löytyisi heti useita listoja julkisuuden transihmisistä, jotka ovat toimineet monilla aloilla kautta historian. Hakusanalla ”Transgender history” löytää tuhansien vuosien ajalta esimerkkejä trans-ihmisten ja sukupuolen moninaisuuden historiasta.

Linkkien tarjoamaa sanomaa ei tietenkään tarvitse uskoa, sillä niidenkin taustalla olevat lähteet kannattaa aina tarkistaa ja jatkaa opiskelua siitä eteenpäin. Opiskeluakin salissa tarjottiin: kokoomuslainen opettaja tarjosi transfoobikoille paluuta ala-asteelle oppimaan perusasioita.

Samoilla googlen hakusanoilla tulee näkyviin myös lista transihmisiä, jotka on vihapuheen luoman väkivallan kautta murhattu.  Puheilla on vaikutuksensa. Siksi en lupaa jatkossakaan olla hiljaa vihapuhetta esitettäessä valtuustossa, vaan pyrin myös eduskuntaan pitämään huolta siitä, että lapsia ja nuoria, että ketään ei aseteta vihapuheen kohteeksi.