Ipa kuntapoliitikkona

Lähdin puoluepolitiikkaan vasta viisikymppisenä. Olen sanonut, että silloin ihminen tietää jo hyvin, mitä tekee. Tutustuin paikallispolitiikan koneistoon samalla kun aktivistina toimin rasismia vastaan. Toimin mm. lautamiehenä, uskottuna miehenä ja ensimmäisten kuntavaalien jälkeen ensimmäisenä varavaltuutettuna valtuustoryhmän sihteerinä.

Vasemmistonaisten toimintaan lähdin heti mukaan ja vanhana feministinä se oli luontevaa. Toimin Keski-Suomen vasemmistonaisten puhenaisena, ja menin mukaan valtakunnalliseen Vasemmistonaisten hallitukseen, Valtikkaan, jossa yhä toimin. Olen nyt myös Vasemmistoliiton puoluevaltuuston jäsen.

Liityin puolueeseen, kun rasismi alkoi rehottaa. Suomen ihmisoikeustilanne romahti vuonna 2015-2016. Polttopullot, kivet ja paukut lentelivät kohti sotaa paenneita ja heidän auttajiaan, Suomessa. Kaikki valtaväestöstä ulkonäöllään tai kielellään eroavat ovat saaneet tuntea konkreetisti rasismin nousun, pahimmillaan väkivallantekoina, myös naiset ja lapset. USA:n presidentinvaalien myötä trumpismi levisi meillekin.

Viime kuntavaaleissa tulin valituksi varsinaiseksi valtuutetuksi. Olen toiminut nyt myös Jyväskylän tarkastuslautakunnan varapuheenjohtajana ja valtuustoryhmämme puheenjohtajana. Keväällä 2020 teimme vaihdon: valtuustoryhmämme puheenjohtajaksi siirtyi Paul Abbey, ja varapuheenjohtajaksi Matleena Käppi. Vaalikauden aikana, tulin valituksi myös Työttömien Keskusjärjestön puheenjohtajaksi, jossa olen nyt toista kautta.

Tätä valtuustokautta leimasivat alun seesteisen ja nousujohteisen toiminnnan ja talouden jälkeen reima poliittinen keskustelu keväällä Alva-yhtiön myyntiaikeiden tiimoilta ja heti perään covid-19 aiheuttamat dramaattiset seuraukset. Koronavuoden raskaus tuntuu varmaan jokaisen valtuutetun harteilla.

Tavoitteemme vasemmiston valtuustoryhmänä on ollut pitää huolta lakisääteisistä palveluista, kuntapalveluista ja pienituloisimpien  asioista. Puolustimme nuorten ja vanhusten hyvinvointia sekä subjektiivista varhaiskasvatusta, teimme aloitteita esimerkiksi muovinkeräyksestä ja pontta Hippoksen sukupuolivaikutusten arvioinnista. Vastustimme liian korkeaa rakentamista, epäjärkevää ulkoistamista ja valtuustossa leimahtanutta rasistista puhetta.

Itselleni tärkeimpiä taisteluja ovat olleet sivukirjastojen puolustaminen, sisäilmaongelmien tuominen näkyviin, Kuokkalan terveyskeskuksen siirtämisen estäminen, Hippoksen realistisen suunnittelun vaatiminen, sekä tilapalvelujen toiminnan periaatteiden avaaminen. Kuntapoliitikkona rasismin vastainen työ saa helpommin ääntä, totesin. Valtakunnallisiin vääntöihin kuuluu tärkeimpänä kampanjointi aktivimallia vastaan.

Sanotaan että hyvinä aikoina on helppo olla poliitikko. Syksyllä 2020 käytiin vaikein budjettineuvottelu vuosiin. Valtion tuki näytti takaavan sen, ettei konkurssilukuihin jouduttu, mutta talous on silti tiukka. Esitimme valtuustoryhmänä maltillista 0,5-0.75 % veronkorotusta, mutta emme saaneet sille kannatusta. Näin siitä huolimatta, että olisimme silti olleet sekä verrokkikuntien että ympäristökuntien verojen tasalla tai alapuolella. Jäimme siinä yksin. Nyt lautakunnista tulee huolestuttavia uutisia.

Seuraavaa valtuustokautta tulevat leimaamaan sote-uudistus ja taloudellinen epävarmuus. Ei ihme, että monet pitkäaikaisista valtuutetuista ovat jäämässä pois. Siihen voi olla vaikuttamassa myös tuleva maakuntauudistus ja sote-ratkaisu. Kuntien asiat eivät lakkaa kuitenkaan olemasta.

Olen sitoutunut omassa poliittisessa työssäni ja tarkastuslautakunnan jäsenenä katsomaan oman kuntamme asioita osana valtakunnallisia verkostoja, ja pitämään huolta samaan aikaan oman kunnan asioista ja kuntalaisten edusta. Nämä eivät voi olla ristiriidassa. Myös maakunnan yhteinen etu on keskeinen päätöksenteon pohja, sillä se on pitkäjänteisen Jyväskylän kehittämisen keskeinen tekijä.

Löydät minut tai vaalikampanjani edustajan perjantaisin klo 16-17 Vasemmiston piiritoimistosta osoitteessa Vaasankatu 10. Ota yhteyttä!